آیین های عید نوروز در ایلام

 می زنند و هر تخم مرغی شکسته شد آن را روی زمین گذاشته و این کار را تا زمانی که تنها یک نفر تخم مرغ نشکسته داشته باشد ادامه می دهند، تمام تخم مرغ های روی زمین از ان کسی است که تخم مرغ سالم دارد.

مراسم عمومی نوروز

در استان ایلام از نیمه‌های اسفندماه و شاید زودتر خانواده‌ها دست به تدارک نوروز می‌زدند، از جمله این تدارکات تهیه سمنو بود، خانم‌های خانه، گندم، عدس و کنجد را در پارچه‌ای ریخته و در ظرفی مسی قرار می‌دادند بعد از ریختن آب بر روی آن در جلوی نور ملایم خورشید می‌گذاشتند تا دانه‌ها جوانه بزند.

پدر خانواده در این فرصت اندکی قبل از عید به بازار می رفت تا برای اهالی خانه لباس و کفش تهیه کند، از دیگر چیزهایی که قبل از عید آماده می‌شد آجیل، شیرینی، میوه، برنج، روغن و گوشت بوده است.

خانواده، لباس‌هایشان را از خیاطی می‌گرفتند، مردها به سلمانی می‌رفتند، و زن‌ها در پی خرید تخم مرغ بودند در خانواده‌های ایلامی کمتر از یک تغار (۳۰ عدد) تخم‌مرغ نمی‌خریدند تعداد این تخم‌مرغ‌ها گاهی به سه تا چهار تغار نیز می‌رسید.

تخم‌مرغ‌ها آبپز می‌شد و همگی اعضای خانواده دست به رنگ کردن آنها می‌زدند تا با برابر قرار دادن زمین و تخم‌مرغ، با رنگ کردن آن، زمین را نیز رنگ زده باشند.

مراسم سمنوپزان

این مراسم معمولا در ۱۵ روز انجام می‌گیرد، اهالی معتقدند که سمنو مهریه فاطمه زهرا(س) است.
این مراسم که در واقع مراسمی زنانه است، نوعی عروسی و پایکوبی به شمار می‌رود، زنان دور سمنو جمع می‌شوند هلهله می‌کنند و می‌رقصند، اما در حال حاظر این مراسم بیشتر تبدیل به مراسم دعا و روضه شده است.

به اعتقاد برخی از کارشناسان میر نوروزی از آیینی است که در کل کشور وجود داشته ولی در ایلام پشتکوه به دلیل اینکه مردسالاری مطلق وجود داشته، میر نوروزی اجرا نشده است چرا که در میر نوروزی زنان یا فردی از عامه مردم در جهت فراهم ساختن شادی، نشاط و سرگرمی عموم مردم پادشاه می‌شد و حکم می‌دادند و حکم آن‌ها نیز درآن روز لازم‌الاجرا بود.

اما تعداد زیادی از این رسم و رسوم‌ها امروزه کم رنگ شده و یا در شرف حذف شدن است، پس برای حفط هویت ایرانی‌مان و نجات کودکان و نوجوانانمان از آسیب های رایانه‌ای، دستگاه‌های فرهنگی باید با برگزاری همایش‌ها و جشنواره‌های تخصصی برای هر یک از این آداب و رسوم، این رسوم را زنده نگهدارند.

احیای آیین‌های ملی و باستانی ایران امر محال و غیرممکنی نیست و با وجود تمام موانع پیش‌روی این امر، با اراده همگانی ایرانیان انجام‌شدنی است.

به امید روزی که آیین‌ها و آداب و رسوم غنی و پربار ایرانی نه تنها در قالب کتاب که در زندگی روزمره مردمان این سرزمین کهن جاری شود.

بازدیدها: 10

  • 0
  • 26
  • 810
  • 4,887
  • 289,497
  • ژانویه 19, 2025

 

     کنگره سرداران و ۳۰۰۰ شهید استان ایلام

تماس با ما

  • آدرس : ایلام، خیابان پاسداران, جنب موزه مردم شناسی و قلعه تاریخی والی, اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان ایلام.
  • تلفن : ۳۳۳۴۱۸۴۰ – 084
  • نمابر :۳۳۳۳۱۵۷۸ – ۳۳۳۳۰۱۸۸ – 084
  • پست الکترونیک : info@ilam-mcth.ir

 

طراحی و برنامه نویسی توسط : آرمان فناوران آرنا

 

کلیه حقوق برای اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان ایلام محفوظ است.

Template Design:Dima Group

نحوه ورود به سامانه سنجش رضایت مردم از خدمات هر کارمند:

 با جستجوی آدرس آن، یعنی karmandiran.ir، میسر می باشد

و شهروندان، جهت ثبت نظرات خود در این سایت، می توانند،

از طریق شماره گیری کد دستوری #شناسه نظرسنجی

کارمند*1102*4* با تلفن همراه یا اسکن بارکد مربوط به کارمند، اقدام کنند.